Google Authenticator nedir, Google Authenticator nasıl kullanılır, 2 faktörlü doğrulama nedir

Google Authenticator Nedir? Nasıl Kullanılır?

Başlıklar

Google Authenticator Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günümüz internetinde artık binlerce lira değerindeki kripto paralarımızı bile internet üzerindeki cüzdanlarda saklayabiliyoruz. Ancak bu saklama işlemi ne kadar güvenli olabilir? İşte bu güvenliği sağlamak amacıyla 2 faktörlü doğrulama sistemini kullanmak oldukça mantıklı. Bu güvenlik yönteminde ise en çok kullanılan uygulama olan Google Authenticator’ü açıklamaya çalıştık.

İnternet üzerinden bulunan sosyal medya ve mail hesaplarımız dâhil, birçok hesabımız güvenlik sorunları ile karşı karşıya. Bu sorunları aşabilmek için birçok güvenlik önlemi bulunmakta. Bu güvenlik önlemlerinin başında 2 faktörlü doğrulama işlemi geliyor. Bu güvenlik sistemi sayesinde, hesaplarımızı çok daha güvenli hale getirebiliyoruz. Peki, 2 faktörlü doğrulama nedir?

2 Faktörlü Doğrulama Nedir?

Normal şartlar altında bir hesaba giriş yapabilmek için kullanıcı adı ve şifre yeterli oluyor. Kötü niyetli kişiler, eğer sizin hesap bilgilerinize bir şekilde erişebilirse hesaplarınıza giriş yapabiliyor. Ancak 2 faktörlü doğrulama işleminde, bu güvenlik sorunlarının biraz da olsa önüne geçilebiliyor. Burada sizin şifreniz ve sizden başka herhangi birinin erişimi olmayan bir cihazdan söz etmemiz mümkün. Bu cihaz da genellikle akıllı telefonlarımız oluyor.

İki faktörlü güvenlik sisteminde, eğer bir hesaba şifreniz ile giriş yaparsanız başka bir şifre daha isteniyor. Bu şifre ise sizden başka kimsenin erişimi olmayan bir cihazdan temin ediliyor. Böylelikle kötü amaçlı kişiler şifrenizi öğrense bile diğer cihazınıza fiziksel olarak erişimi bulunmadığından dolayı hesaba giriş yapılamıyor. Günümüzde bu sistemi kripto para borsaları, sosyal medya siteleri, mail hizmetleri gibi birçok alanda kullanmak mümkün hale geliyor. İki faktörlü doğrulamayı aktif ederken en çok kullanılan uygulama ise, teknoloji devi Google’ın yayınladığı Authenticator uygulamasıdır. Peki, Google Authenticator nedir?

Google Authenticator Nedir?

Google Authenticator, iki faktörlü doğrulama işlemi için en çok kullanılan uygulamalardan birisidir. Uygulama, her 30 saniyede bir 6 haneli bir kod oluşturur. Bu sayede giriş yapmak istenilen platforma iki aşamalı doğrulama sistemi ile giriş yapılabilir. Bu oluşturulan kodlar tek kullanımlıktır ve 30 saniye sonra kullanılmaz hale gelir. Bu yüzden 30 saniye sonra, yeni oluşturulan kod ile sisteme giriş yapmanız istenecektir. Böylelikle giriş yapılmak istenilen platform ile sizin aranızda ekstra olarak sağlam bir güvenlik duvarı daha oluşturulmuş olur. Çoğu zaman bu güvenlik duvarını aşabilmek, şifrenizi ele geçirmekten çok daha zor olacaktır.

Geçici kodlar üreten ve kullanıcılara iki aşamalı doğrulama hizmeti sunan Google Authenticator uygulaması haricinde sık kullanılan başka uygulamalar da vardır. Bunlar; Lastpass Authenticator, Microsoft Authenticator ve Auty uygulamalarıdır. Ancak dünya üzerinde en sık kullanılanı tabi ki Google Authenticator uygulamasıdır. Peki, Google Authenticator nasıl kullanılır?

Google Authenticator Nasıl Kullanılır?

Öncelikli olarak uygulama marketinden Google Authenticator uygulamasını cihazınıza indirmeniz gerekiyor. Uygulama Android ve iOS platformlarında bulunuyor ve kolaylıkla indirilebiliyor. Daha sonrasında ise iki faktörlü doğrulama destekleyen bir platform üzerinden bu güvenlik işlemini aktif hale getirmeniz gerekiyor. Aktif hale getirdikten sonra platformdan size bir QR kod sunulması gerekir. Bu kodu Google Authenticator uygulamasının sol alt köşesinde bulunan “+” butonuna basarak okutmanız gerekiyor. Daha sonrasında platforma, bu oluşturulan kodlardan aktif olanı girmeniz gereken bir alan çıkacaktır. Bu kodu hatasız bir şekilde girdikten sonra, iki faktörlü doğrulama işlemi tamamlanmış olacaktır. Artık bu platforma girerken, şifreniz dışında Google Authenticator tarafından üretilen güvenlik koduna da ihtiyaç duyulacaktır.

Arama Terimleri: Google Authenticator Nedir? Nasıl Kullanılır?, Google Authenticator nedir, Google Authenticator nasıl kullanılır, 2 faktörlü doğrulama nedir

Yorum Yap