Telefonda Virüs Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Akıllı telefonlarda sıklıkla görülen virüsler, kabus gibi zamanlar geçirmenize neden olabilir. Özellikle Android işletim sisteminde daha fazla karşımıza çıkan bu durum, telefonun eskisi gibi kullanılmasını oldukça zorlaştırıyor. Telefonunuzda gerçekten kötü yazılım varsa şu gibi belirtileri çok sık bir şekilde görmeye başlarsınız.

Bataryanın Aşırı Isınması

Bataryanın çok fazla ısınması en sık rastlanan belirtiler arasındadır. Virüsler telefonu olduğundan daha fazla çalıştıracağı için bu tarz bir sıkıntıyla yüz yüze gelebilirsiniz. Sürekli ısınan batarya, yazılımsal ve donanımsal olarak pek çok riski peşinde getirecektir. Genel olarak arka planda çalışmaya devam eden kötü niyetli yazılımların bu tarz bir soruna neden olduğu kesindir. Tabi telefonunuzda virüs olduğunu anlamak için tek başına yeterli değildir. Duruma aşağıdaki sorunlarda eşlik ediyorsa, o zaman virüslerden şüphe edebilirsiniz.

Veri Transferinin Artması

Telefonlarda virüs belirtileri arasında olan bu durum, risk içinde olduğunuzu gösteren sorunlardan biridir. Eğer her zamankinden daha fazla şekilde mobil veri tüketimi oluyorsa, bu durum telefonunuzdaki kötü niyetli yazılımlara işaret edebilir. Bu durumda verilerinizin başka alanlara transfer edildiğinden şüphelenmeye başlayabilirsiniz.

Düşük Performans

Telefonunuzun her zamankinden daha yavaş bir performans içinde olması virüslerin diğer belirtileri arasındadır. Özellikle virüslü telefonlarda donma ve yavaş geçişler çok sık bir şekilde yaşanabilir. Özellikle arka planda hiçbir uygulama çalıştırmıyorsanız, bu durumun genel olarak virüs kaynaklı olduğunu belirtmemiz gerekir.

Reklamlar

Telefonunuzda uzun zamandan beri kullandığınız bazı uygulamalarda karşınıza alakasız olarak bazı reklamların çıktığını görebilirsiniz. Whatsapp gibi uygulamalarda bile bu tarz durumlarda reklam gözükmeye başlayabilir. Aslında tamamen reklamsız olan Whatsapp, virüslerden sonra böyle bir durumu ortaya çıkarmaktadır. Eğer bu tarz bir duruma rastladıysanız ve donma gibi sorunlarda buna ek olarak devam ediyorsa, fazla vakit kaybetmeden telefonu sıfırlamanızı tavsiye ederiz. Tabi bu işlem sonrasında telefonda yer alan tüm dosyalarda cihazdan silinmiş olacaktır. Bu işlem öncesinde bir yedek almanız bu yüzden önerilir.

Mesajlar

Son olarak unknown şeklinde beliren mesajlarda telefonunuzun risk altında olduğunu gösterir. Eğer bu tarz bir mesajla karşılaştıysanız telefonun internetini mutlaka kesmeniz gerekiyor.

Yorum Yap