işletim sistemleri

İşletim Sisteminin Görevleri

İşletim sistemi, belirli kurallara bağlı olarak programların düzgün bir şekilde çalışmasını ve kullanıcıların bilgisayarla olan isteklerini yapmakla görevli olan komutlardır. Bilgisayarın güç tuşuna basıldıktan sonra biosta kayıtlı olan bilgiler gelerek, kullanılan işletim sistemine göre sistem hazırlanarak kullanıcı tarafından kullanılmaya hazır bir hale getirilir. Eğer hard disk üzerinde geçerli olan bir işletim sistemi yoksa, o zaman non sistem disk uyarısı alırsınız.

Görevleri

  • Ana belleğin yönetilmesini sağlamak.
  • Merkezi işlem birimini yönetmek
  • Harici kayıt cihazlarının yönetilmesini sağlamak
  • Giriş ve çıkışları kontrol etmek
  • Bilgisayarın kontrolünü ve güvenliğini sağlamak
  • Dosyaların yönetimi

Nerelerde Kullanılır?

İşletim sistemleri bilgisayar, cep telefonu, tablet, web sunucular, akıllı saatler, arabalar, video oyun konsolları gibi pek çok cihazda kullanılır.

Masaüstü ve Mobil İşletim Sistemleri

Masaüstünde kullanılan işletim sistemlerine göz attığımızda bunların en çok kullanılan çeşidinin Microsoft üretimi olduğunu görüyoruz. Piyasaya pek çok işletim sistemi sürmüş olan bu firmanın halen 7,8 ve 10 gibi sürümleri geniş bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir.

Aynı zamanda masaüstü cihazlar için kullanılan MacOs ve Linux işletim sistemleride vardır. Linux işletim sisteminin diğerlerinden farkı açık kaynak kodlu olmasıdır. Bu nedenle bazı kesmin daha çok tercih ettiği işletim sistemlerinden biri olmuştur.

Mobil İşletim Sistemleri

Mobil aygıt olarak tanımlanan cep telefonu ve tablet gibi cihazlarda kullanılan işletim sistemleri bunlardan biraz daha farklı olan özelliklere sahiptir. Android, IOS ve Windows sistemleri günümüzün en sık kullanılan sistemi olma özelliği taşır. Android günümüzün en çok kullanılan işletim sistemi olurken, tablet ve akıllı telefon gibi cihazlarda da kullanılır. Bunun yanında akıllı saatlerde de genel olarak Androidden yararlanılmıştır. İOS sürümünde ise sadece Apple tarafından üretilen cihazlar için kullanılır. Windows ise yine sadece Microsoft üretimi olan ürünlerde kullanılmaktadır.

Hangi İşletim Sistemini Tercih Etmeli?

İşletim sistemini seçerken bazı teknik konulara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle bilgisayarın temel özellikleri, yüklemeyi düşündüğümüz yazılımlar, kullanımın kolay olması, fiyatı vs. gibi pek çok durum karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle herkese göre farklı ihtiyaçlar olacağı için, işletim sisteminde hangisinin daha iyi olduğu gibi bir konunun sorulması yanlıştır.

Yorum Yap